Veel doden bij aanslagen op soennieten in Irak

buitenland
1
20 mei '13
Tientallen soennieten werden afgelopen week gedood bij bomaanslagen.

Bij verschillende aanslagen op soennieten in Irak zijn vrijdag zeker 76 mensen om het leven gekomen en meer dan honderd gewond geraakt. Eerder deze week vielen er al tientallen doden bij bomaanslagen op sjiieten. Een dubbele bomaanslag bij een soennitische moskee in Baqouba, zestig kilometer ten noorden van Bagdad, kostte vrijdag aan minstens 41 mensen het leven.

Enige tijd nadat een bom was ontploft deed zich een tweede explosie voor, die veel mensen trof die waren toegesneld om slachtoffers van de eerste ontploffing te helpen. Zeker 56 mensen raakten gewond, zei de politie. Ten zuiden van Bagdad werd ook een aanslag gepleegd op een soennitische begrafenis, met acht doden en elf gewonden als gevolg. Twee bomaanslagen later vrijdag in twee overwegend soennitische wijken in Bagdad eisten nog eens 25 mensenlevens.

Meer dan vijftig mensen raakten gewond. Ook een café in de stad Fallujah, ten westen van Bagdad, werd getroffen door een bomexplosie. Twee mensen verloren het leven en negen raakten gewond. Woensdag en donderdag kwamen bij aanslagen in overwegend sjiitische wijken ook al tientallen mensen om het leven. Het weer toenemende geweld heeft de vrees doen ontstaan voor een nieuwe cyclus in de sektarische strijd in Irak.

De spanningen tussen sjiieten en soennieten lopen ook op door de burgeroorlog in Syrië. In de zuidelijke stad Basra woonden vrijdag honderden mensen de begrafenis bij van twee sjiitische strijders die in het buurland waren gesneuveld. Zij waren naar Syrië gegaan om sjiitische heiligdommen te helpen beschermen tegen soennitische Syrische opstandelingen.

Irak heeft een door sjiieten gedomineerde regering, maar is in het conflict in Syrië officieel neutraal.

© Novum 2013
soennieten
irak
sjiieten
fallujah
bagdad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi