Syrische leger meldt confrontatie met Israël

buitenland
17
21 mei '13
Syrië zegt een militair voertuig uit Israël te hebben aangevallen.

Het Syrische regeringsleger zegt een Israëlisch voertuig te hebben vernietigd dat de bestandslijn op de Golan-hoogvlakte had overschreden. Volgens een legercommuniqué zijn 'degenen in het voertuig' gedood.

Pogingen om de Syrische soevereiniteit te schenden worden 'onmiddellijk en streng' afgestraft, zo luidde het communiqué verder. De ferme retoriek lijkt een onverzettelijke pose van Damascus te moeten weerspiegelen nu Israël een groeiende en actievere rol in het Syrische conflict krijgt.

Het Israëlische leger zei eerder dinsdag dat een Israëlische legerpatrouille in de nacht van maandag op dinsdag vanuit Syrië onder vuur was genomen. Het voertuig van de militairen raakte daarbij beschadigd en de Israëliërs hadden het vuur beantwoord en een voltreffer gemeld, zo werd gezegd.

Driemaal voerde Israël dit jaar een luchtaanval uit op Syrische doelen in de omgeving van Damascus. Waarschijnlijk ging het daarbij om wapenleveranties die bestemd waren voor de Libanese Hezbollah-militie. Na twee jaar van bittere strijd tussen het regime van de Syrische president Bashar Assad en de oppositie lijkt het erop dat de burgeroorlog de Syrische grenzen overschrijdt en langzaamaan uitgroeit tot een regionaal conflict.

© Novum 2013
syrië
assad
arabische lente
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?