Nederland levert Syrië stof voor gifgas

algemeen
16
22 mei '13
Syrië heeft vanuit Nederland glycol, een grondstof voor gifgas, geïmporteerd.
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van NRC Handelsblad in samenwerking met RTL Nieuws. De Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten zijn bang dat de stof, waarmee ook gewoon antivries kan worden gemaakt, is gebruikt voor de productie van chemische wapens. In Syrië zouden chemische wapens zijn gebruikt door het regime, of door de rebellen die het regime bevechten.

De Verenigde Staten, Israël, Frankrijk en Groot-Brittannië zeggen daar aanwijzingen voor te hebben. Het land is voor de productie van chemische wapens afhankelijk van import. Een Nederlandse exporteur leverde volgens de NRC in 2003 een grote lading glycol, dat als grondstof kan dienen voor zwavelmosterdgas, aan het Syrische ministerie voor industrie. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat dit chemische wapen is gebruikt.

De VS hebben Nederland in 2003 gewaarschuwd, waarna de douane op bezoek is gegaan bij de exporteur, Brenntag in Dordrecht. De containers met 160 duizend liter glycol waren toen al onderweg naar Syrië. Omdat glycol vrij mag worden geëxporteerd, is het transport niet vooraf gecontroleerd.

De Syrische regering verklaarde de glycol te willen gebruiken voor de productie van antivries. Nederland heeft daar grote twijfels over, blijkt volgens de krant en RTL Nieuws uit Amerikaanse diplomatieke berichten die uitlekten via klokkenluiderswebsite Wikileaks. De export was vermoedelijk tegengehouden als de Nederlandse regering had geweten dat de levering naar de Syrische overheid ging, zeiden ambtenaren in 2003.

Het exportbeleid is vervolgens echter niet aangepast. Wel maande Nederland in 2008 andere landen om exporten van de stof naar Syrië tegen te houden. Toch werd vanuit Nederland in 2008, 2009 en 2010 opnieuw glycol naar Syrië geëxporteerd. Het is niet duidelijk wie de afnemer was.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over Syrië. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) de Kamer met spoed moet informeren over de kwestie. "Als er grondstoffen voor chemische wapens aan Syrië zijn geleverd is dat kwalijk, zeker als de VS hiertegen gewaarschuwd hebben."
© Novum 2013
syrië
glycol
gifgas
nederland
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
syrië
migranten
moord
rs berkane
ayoub el kaabi
vrouwen
genoa cfc
jaren
oost-ghouta
veiligheidsraad
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam