Vrienden van Syrië: 'Hezbollah moet weg'

buitenland
14
23 mei '13
Bevriende landen willen dat Hezbollah uit Syrië vertrekt.

De landen die zich verenigd hebben onder de noemer Vrienden van Syrië veroordelen de bemoeienis van de Libanese Hezbollah-beweging met de situatie in Syrië. Hoewel de sjiitische terreurbeweging ontkent een rol in Syrië te spelen, is inmiddels duidelijk dat Hezbollah-strijders meevechten met het Syrische regeringsleger. Mede door hun inzet maken de troepen van Bashar Assad terreinwinst in strategische gebieden van het land.

Hezbollah geniet niet alleen de steun van het regime-Assad. De beweging wordt tevens gesteund door Iran. Na afloop van hun bijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad Amman brachten de ministers van buitenlandse zaken van de Vrienden van Syrië een verklaring uit. Zij spraken van 'een flagrante interventie' in Syrië door Hezbollah en Iraanse strijders en riepen op tot hun onmiddellijke vertrek.

George Sabra, de waarnemend leider van de Syrische Nationale Coalitie, zei woensdag dat 'krachten van buiten Syrië' erop uit zijn om de Syrische stad Qusair te vernietigen. Het vlak bij de grens met Libanon gelegen Qusair is net als de meeste rebellen soennitisch. De stad is van strategisch belang vanwege de belangrijke verbinding tussen Damascus, waar het regime van de sjiitische Alawiet Assad zetelt, en het kustgebied met Alawieten als voornaamste bewoners.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft de strijd om Qusair al aan vele tientallen rebellen, maar ook aan minstens 31 Hezbollah-strijders het leven gekost.

© Novum 2013
vrienden van syrië
syrië
hezbollah
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?