Koudste 23 mei ooit

algemeen
7
23 mei '13
Donderdag gaat de boeken in als de koudste 23 mei ooit.

Het oude record stamt uit 1975, toen kwam de temperatuur niet boven de 10,4 graden uit. Donderdag bleef het kwik in De Bilt steken op 10,3 graden, meldt weeronline.nl, net voldoende voor een kouderecord. Rond 17.00 uur was het in De Bilt nog 9,4 graden. Bij een plotselinge opklaring kan het kwik mogelijk nog boven de 10,4 graden uitkomen, maar die kans achten meteorologen heel klein.

Naar verwachting eindigt deze lente bij de koudste vijf ooit. Volgens de meteorologen van weeronline.nl zitten we met 6,9 graden gemiddeld op dit moment zelfs net achter de allerkoudste lente ooit, namelijk recordjaar 1962. Aan het eind van de maand komt de gemiddelde lentetemperatuur uit op of net boven de 7,0 graden. Daarmee slechts in vier jaren was het kouder, namelijk in 1962 (6,4 graden), 1958 (6,8 graden), 1955 (6,9 graden) en misschien 1941 (7,0 graden).

Donderdag was het niet alleen koud, ook vielen op veel plaatsen stevige buien, soms met hagel. Met name het midden van het land kreeg het te verduren. Lokaal viel tussen de tien en vijftien millimeter neerslag. In Limburg ging het zelfs om meer dan twintig millimeter: zo'n twee volle emmers per vierkante meter.

Donderdag lijkt het voorlopige dieptepunt. Volgende week stijgt de temperatuur langzaam richting normaal, al is onduidelijk of het dat deze maand nog wordt bereikt.

© Novum 2013
het weer
koud
de bilt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi