Moslims Myanmar mogen niet meer dan twee kinderen

buitenland
51
26 mei '13
Moslims in de Myanmarese deelstaat Rakhine mogen niet meer dan twee kinderen op de wereld zetten.

De autoriteiten hopen zo de hoogopgelopen spanningen tussen boeddhisten en hun islamitische buren te sussen. De geboortelimiet is afgelopen week ingevoerd en geldt voor Rohingya's in Buthidaung en Maundaw, twee gemeenten aan de grens met Bangladesh. Daar wonen bijna enkel moslims.

De maatregel sluit aan bij de aanbevelingen van de commissie die in opdracht van de regering de bloedige onlusten van afgelopen jaar tussen boeddhisten en moslims in Myanmar heeft onderzocht. Die commissie stelde voor islamitische gezinnen aan te moedigen het kindertal te beperken.

''De groei van de Rohingya-bevolking is tienmaal zo groot als die van de Rakhine (-boeddhisten, red.)'', zei woordvoerder Win Myaing van het deelstaatbestuur. ''Overbevolking is een van de oorzaken van de spanningen.'' De geboortelimiet is nog niet van kracht in andere delen van Rakhine, waar moslims minder talrijk zijn.

De autoriteiten zijn er nog niet over uit hoe zij de limiet gaan handhaven. De moslims in Myanmar, de Rohingya's, worden gezien als indringers uit Bangladesh. Ze worden door de autoriteiten niet erkend als staatsburgers, terwijl ze al generaties lang in Myanmar wonen.

In het voorbije jaar hebben boeddhistische knokploegen honderden moslims gedood, duizenden huizen in brand gestoken en 125 duizend mensen op de vlucht gejaagd.

© Novum 2013
myanmar
rakhine
bangladesh
moslims
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi