Britten willen doodstraf voor terroristen

buitenland
66
26 mei '13
De Britse regering wil meer wettelijke bevoegdheden om extremisten aan te pakken.

Dat heeft minister van binnenlandse zaken Theresa May gezegd. De minister reageerde op de moord op soldaat Lee Rigby, afgelopen woensdag. Rigby werd op klaarlichte dag, midden op straat, omgebracht door twee radicale moslims. De identiteit van de twee is inmiddels vrijgegeven: Michael Adebolajo (28) en Michael Oluwatobi Adebewale (22).

May onthulde dat alles erop wijst dat de twee alleen handelden en dat er geen groot geplande operatie achter hun daad zat. Er werken 500 politieagenten en veiligheidsmensen aan de zaak. Zaterdagavond werden in Zuidoost Londen weer twee mannen opgepakt in verband met de zaak. In Greenwich werd een 21-jarige gearresteerd. Er werden negen panden doorzocht.

Een man en twee vrouwen die eerder waren aangehouden in verband met de zaak, zijn vrijgelaten. Volgens May bestaat het gevaar dat duizenden Britten radicaliseren. Volgens haar moeten de autoriteiten meer bevoegdheden krijgen om organisaties te verbieden. Ook moeten er striktere regels komen voor internetproviders. Premier David Cameron heeft ondertussen een nieuwe werkgroep voor de aanpak van extremisme en radicalisme opgezet.

Daarin zitten ministers, hoge politiemensen en functionarissen van de veiligheidsdiensten. De werkgroep zal zich vooral gaan bezighouden met de activiteiten van radicale haatzaaiende predikers. Religieuze leiders die geweld promoten zullen keihard worden aangepakt. Moskeebesturen zullen veranwoordelijk gesteld worden voor hun keuze van imams.

Uit een peiling van de krant Mail on Sunday bleek dat 64 procent van de Britten voor strengere wetgeving is om terrorisme aan te pakken. Drieenzestig procent wil de doodstraf voor veroordeelde terroristen invoeren.

© Novum 2013
groot-brittannië
terrorisme
extremisten
lee rigby
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?