'Tweekindbeleid voor moslims Myanmar is racisme'

buitenland
10
27 mei '13
Myanmar wil moslims maximaal twee kinderen laten baren.

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft maandag uitgehaald naar het plan om in het westen van het land een limiet in te stellen voor het aantal kinderen dat moslims mogen hebben. Ook mensenrechtengroepen hebben de plannen, die afgelopen weekeinde bekend werden gemaakt, gehekeld. De autoriteiten in de deelstaat Rakhine zeiden afgelopen weekeinde de limiet, die onder de vroegere militaire machthebbers al van kracht was, nieuw leven in te blazen.

Hoe de limiet zal worden nageleefd is nog onduidelijk. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya-moslims een van de meest vervolgde bevolkingsgroepen ter wereld. "Als dit waar is, is het in strijd met de wet", zei Suu Kyi maandag. Suu Kyi is in het verleden bekritiseerd omdat ze zich de afgelopen tijd niet heeft uitgelaten over het geweld tegen Rohingya's. Ze liet maandag weten dat ze nog niet op de hoogte was van de nieuwe plannen, maar zei wel dat deze strijdig zijn met mensenrechten.

De nieuwe tweekindpolitiek zou alleen gelden voor twee dorpen in Rakhine, in de buurt van de grens met Bangladesh. De bevolking van Buthidaung en Maungdaw bestaat voor 95 procent uit moslims. Als het nieuwe beleid van kracht wordt zou Myanmar het enige land ter wereld worden waar een enkele bevolkingsgroep een dergelijke limiet wordt opgelegd. China heeft een éénkindbeleid, maar dat is niet gebaseerd op etnische of religieuze kenmerken van bepaalde bevolkingsgroepen.

De Rohingya's in Myanmar, waar de bevolking overwegend boeddhistisch is, worden al langer in negatieve zin anders behandeld door de autoriteiten. In het verleden moesten ze onder meer toestemming krijgen om hun dorpen te verlaten en om te trouwen. Het tweekindbeleid bestond al in officieuze zin. Als mensen meer dan twee kinderen kregen, belandden die kinderen op een zwarte lijst.

Volgens een rapport van de Thaise mensenrechtenorganisatie Arakan Project werd de geboorte van dit soort kinderen niet geregistreerd en mochten deze kinderen niet naar school, reizen of trouwen. De spanningen tussen de boeddhisten en moslims in Rakhine bereikten vorig jaar een hoogtepunt. Met kapmessen gewapende boeddhisten trokken een spoor van vernieling door Rohingya-gemeenschappen.

Honderden mensen kwamen om, duizenden huizen werden verwoest en 125 duizend mensen, veelal moslims, sloegen op de vlucht. Human Rights Watch heeft de regering ervan beticht aan te zetten tot etnische zuiveringen.

© Novum 2013
myanmar
moslims
islam
suu kyi
rakhine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?