'Gratis OV voor studenten blijft toch'

algemeen
5
29 mei '13
Mogelijk blijft de regeling voor gratis reizen voor studenten.

Minister voor Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) bekijkt of gratis reizen met de ov-jaarkaart voor studenten alsnog behouden kan blijven. Dat melden meerdere bronnen rond het overleg over het leenstel, meldt het AD woensdag. Met het behouden van het gratis reizen zou Bussemaker de bezuinigingen rond het nieuwe sociale leenstelsel iets willen verzachten. Een woordvoerder van de minister wil niets over de kwestie kwijt.

Bussemaker wil in 2014 het sociaal leenstelsel invoeren en een jaar later de ov-studentenkaart omzetten in een kortingskaart. Die maatregelen zouden 1,2 miljard euro moeten opleveren, waarmee de minister extra investeringen in het onderwijs wil doen.

De minister zou haar plannen aan willen passen om in goede aarde te vallen bij de oppositiepartijen. Die helpen haar plannen vooralsnog niet aan een meerderheid in de Eerste Kamer. Volgens de krant richt de minister zich in het bijzonder op GroenLinks en D66. Die pleiten al jaren voor een leenstelsel, maar vinden dat het kabinet zich niet voldoende inzet voor het onderwijs.

Naast het behoud van de ov-jaarkaart wordt ook gesproken over een hogere aanvullende beurs. Dat deel van de studiebeurs is draagkrachtafhankelijk en valt buiten het leenstelsel.  De zegsman van het ministerie laat niets los over de plannen van Bussemaker. "Daarvoor moet worden gewacht op het wetsvoorstel". Bussemaker wil de plannen voor het nieuwe leenstelsel voor de zomer naar de Kamer sturen.

Directeur van ov-bedrijf RET Pedro Peters lijkt woensdag aangenaam verrast door de plannen van Bussemaker. "Vanmiddag spreek ik op Nationaal Congres Studentenkaart: staat vanmorgen dit artikel in krant. Werkt Congres nu al?", twittert hij. Verschillende partijen praten op het congres in Utrecht over de gevolgen van de bezuinigingen op de ov-jaarkaart.

© Novum 2013
leenstelsel
stuffie
jet bussemaker
pvda
studenten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi