Geweld tegen moslims in Myanmar na onwaar gerucht

algemeen
9
29 mei '13
Boeddhisten in de Myanmarese stad Lashio hebben een moskee, een islamitisch weeshuis en enkele winkels toebehorende aan moslims in brand gestoken.

Ze gingen daartoe over nadat het gerucht de ronde deed dat een moslim een boeddhiste in brand had gestoken. Lashio ligt een de grens met China. Myanmar kent al meer dan een jaar etnisch geweld. Dat begon in de westelijke provincie Rakhine en verspreidt zich steeds verder door het land. Er zijn al honderden doden gevallen. Meer dan honderdduizend moslims zijn uit hun woongebieden verdreven.

In Myanmar wonen zestig miljoen mensen. Vier procent van hen is moslim. De regering van premier Thein Sein heeft al vaak laten weten het geweld te zullen aanpakken. Tot nu toe zijn echter alleen moslims opgepakt en veroordeeld.

In Lashio was een groep van 150 boeddhisten actief. In eerste instantie verzamelden ze zich voor het politiebureau. Ze eisten dat de moslim die de boeddhiste had aangestoken, aan hen zou worden uitgeleverd. Dat gebeurde echter niet, onder meer omdat het gerucht onwaar bleek. De dader was geen moslim.

De boeddhisten namen daar geen genoegen mee en startten hun wraakaktie. In Lashio werd het pas weer rustig nadat de autoriteiten verzamelingen van meer dan vijf mensen hadden verboden en meer politie de straat op hadden gestuurd.

© Novum 2013
myanmar
islam
moslims
rohinkhya
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italiƫ
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syriƫ
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi