Verdachten grensrechterzaak wijzen naar elkaar

algemeen
36
29 mei '13
Diverse verdachten van het geweld tegen de overleden grensrechter hebben woensdag ontkend te hebben geslagen of geschopt.

In een aantal gevallen wezen zij hun teamgenoten van de B1 van Nieuw Sloten aan als geweldpleger. De rechtbankvoorzitter had al gezegd dat er veel verschillen zijn tussen de verklaringen van de getuigen. Zij gaf aan te willen weten wat er nu precies is gebeurd op 2 december. Toen zij foto's voorhield, bleken die volgens diverse verdachten voor meerdere uitleggen vatbaar.

De 16-jarige Yassine D. gaf opnieuw toe dat hij een schop tegen de schouder van de grensrechter heeft gegeven. Een aantal getuigen heeft volgens de rechtbank verklaard dat het er meer waren, en dat hij Nieuwenhuizen helemaal in elkaar heeft getrapt. D. gaf aan dat ook de 16-jarige Ibrahim C. het slachtoffer heeft neergehaald en getrapt.

Ibrahim heeft tegen de politie verklaard dat hij meerdere teamgenoten heeft zien schoppen, maar dat hij zelf niets heeft gedaan. Hij herhaalde dat laatste tijdens de zitting, maar wilde niet antwoorden op de vraag wat anderen hebben gedaan. "Honderd procent zeker dat ik niets heb gedaan."

De 17-jarige Soufyan B. verklaarde tijdens de zitting dat de 51-jarige verdachte El-Hassan D., de vader van Yassine, de grensrechter een kopstoot heeft gegeven, maar die zei dat hij alleen maar heeft geprobeerd een aantal jongens uit elkaar te trekken. Niet alleen beide teams, maar ook allerlei ouders en toeschouwers zijn volgens hem met elkaar op de vuist gegaan. Het was volgens hem een chaos na de wedstrijd, maar hij wilde niet zeggen wie geweld heeft gebruikt. "Ik wil problemen vermijden."

Een aantal getuigen heeft gezegd dat Soufyan B. ook heeft getrapt, maar dat ontkende hij. Zij zouden zich hebben vergist, mogelijk omdat er veel mensen op het veld waren. Eerder op de dag stelden drie van vier deskundigen dat Nieuwenhuizen hoogstwaarschijnlijk om het leven is gekomen door het geweld op het voetbalveld van Buitenboys in Almere. De vierde expert kon niet uitsluiten dat een eerdere zeer zeldzame aandoening bij Nieuwenhuizen mogelijk een rol heeft gespeeld bij zijn overlijden.

Diverse advocaten stelden eerder op de dag vragen over verschillen tussen de opgenomen verhoren van getuigen en hoe de politie die heeft vastgelegd in de processen-verbaal. Ze vroegen of het OM de banden met opgenomen verhoren en getapte telefoongesprekken beschikbaar wil stellen, omdat sommige delen niet of niet accuraat in het dossier zouden zijn weergegeven.

De officier van justitie beloofde dat de cd's met met de gesprekken naar de rechtbank worden gebracht, maar de kosten van de uitwerking door een transcriptiebureau willen de advocaten niet dragen. Die zouden volgens advocaat Marielle van Essen vanwege het verdedigingsbelang moeten worden vergoed door justitie of de rechtbank. Het OM wilde niet opdraaien voor de kosten, omdat het niet gaat om officiële stukken. Na enig beraad besloot de rechtbank dat het OM de kosten van bijna honderd euro per uur moet betalen.

De acht verdachten, van wie zeven minderjarig, wordt het medeplegen van doodslag ten laste gelegd. Er zijn 41 getuigen gehoord. Voor het proces zijn vijf dagen uitgetrokken. Naast de verdachten en hun familie en advocaten is ook de familie en de raadsman van de overleden grensrechter aanwezig.

© Novum 2013
richard nieuwenhuizen
grensrechter
moord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?