Syrië dreigt Israël met wraak

buitenland
33
30 mei '13
De Syrische strijdkrachten zullen onmiddellijk terugslaan als Israël opnieuw aanvallen uitvoert binnen Syrië.

Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem woensdag gezegd in een interview op de Libanese televisie. Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden eerder deze maand luchtaanvallen uit op doelen bij de Syrische hoofdstad Damascus. De luchtaanvallen waren naar verluidt gericht op Iraanse raketten die bestemd waren voor de Libanese Hezbollah-beweging, een bondgenoot van Assad.

De raketten zouden onderweg zijn geweest naar Libanon. Al-Moallem werd in het interview ook gevraagd wanneer de burgeroorlog in Syrië zal worden beëindigd. "Dat hangt er vanaf wanneer het geduld opraakt van diegenen die samenspannen tegen Syrië", aldus Al-Moallem. Hij zei ook dat de Syrische president Bashar Assad sowieso zal aanblijven tot zijn termijn in 2014 afloopt, iets wat het Syrische regime al vaker kenbaar heeft gemaakt.

Volgens Al-Moallem zal Assad zich na 2014 wellicht opnieuw verkiesbaar stellen. Al-Moallem ging ook in op een voorgestelde vredesconferentie in Genève. De Verenigde Staten en Rusland hebben aangegeven een internationale conferentie te willen organiseren waarop beide strijdende partijen in Syrië met elkaar in overleg kunnen treden om vrede te sluiten.

Als er op een dergelijke conferentie een overeenkomst wordt gesloten moet deze in een referendum worden voorgelegd aan de Syrische bevolking, aldus Al-Moallem. Of de conferentie ook echt doorgaat moet nog maar blijken. Het belangrijkste oppositieblok, de Syrische Nationale Coalitie, heeft een aantal voorwaarden gesteld aan deelname aan de conferentie.

De SNC wil wapens en eist dat Assad aftreedt voordat gesprekken kunnen beginnen.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
assad
israël
libanon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?