Crisis in Marokkaanse politiek, wat nu?

buitenland
16
30 mei '13
De coalitie in Marokko is gebroken maar er is nog maar weinig duidelijk over wat nu komen gaat.

De Istiqlal partij van Hamid Chabat trok zich onlangs uit de coalitie omdat de hervormingen niet snel genoeg doorgevoerd worden. Partner en premier Abdelilah Benkirane wil niets weten van een eventuele val van het kabinet en zegt gewoon door te gaan met het werken aan een beter Marokko. De koning steunt hem hierin. Toch moet er een oplossing komen en volgens de krant Akhbar Al Yaoum zijn er vier scenario's mogelijk.

Het eerste scenario betreft een kabinetsherschikking. Regeringspartij PJD moet daarin Istiqlal tegemoetkomen en aan bepaalde eisen voldoen om een verder samenwerking door te zetten. Gezien de uitlatingen van Chabat lijkt een verzoening nog heel ver weg. Het tweede scenario is het definitief verwijderen van de Istiqlal partij om de vorming van een minderheidsregering mogelijk te maken.

Als derde kan ervoor gekozen worden om een andere partij de plek van Istiqlal te geven zodat PJD een meerderheid heeft in de Kamer. Tot slot kunnen Abdelilah Benkirane en Mohammed VI ervoor kiezen om het Kabinet te laten vallen waarna vervroegde verkiezingen gehouden moeten worden.

© Redactie 2013
marokko
chabat
benkirane
pjd
istiqlal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi