Diabetes en Ramadan: bespreek het!

algemeen
9
31 mei '13
In Nederland leven zo’n 90.000 moslims met diabetes. Een grote groep maakt de keuze om mee te doen aan de heilige maand Ramadan.

Zo ook de diabetes patiënten binnen de Marokkaanse gemeenschap. Helaas is dat niet altijd even verantwoord en overleggen veel zieken niet met de behandelend arts. Het risico op ontregeling van de diabetes is dan groot. De Nederlandse Diabetes Federatie pleit er daarom voor om in de spreekkamer het gesprek aan te gaan over die lastige combinatie van diabetes en ramadan.

Voor veel Marokkaanse ouderen is het niet altijd even makkelijk om helemaal of gedeeltelijk af te stappen van het vasten tijdens de Ramadan. Schaamte- en schuldgevoel liggen hieraan ten grondslag. Dat terwijl ook vanuit islamitisch oogpunt het vasten sterk is afgeraden bij een minder sterke gezondheid. De Nederlandse Diabetes Federatie zou graag willen dat jongeren dit thuis meer bespreekbaar gaan maken.

Zij kunnen daar een belangrijke rol in vervullen door te wijzen op de gevaren en de islamitische regels omtrent ‘ziekte en vasten’. Daarmee kan de stap gemaakt worden naar de huisarts die samen met de patiënt een plan maakt voor de belangrijke maand. Als kind of kleinkind die dit bespreekbaar wil maken sta je niet alleen en heeft De Nederlandse Diabetes Federatie een speciale actie bedacht. Zij presenteerden onlangs de ‘toolbox Diabetes en Ramadan’.

Doel van de actie is om het gesprek te bevorderen met makkelijke adviezen. Deze adviezen zijn gebaseerd op ervaringen en bevindingen van de Jan van Ooijen Stichting. Naast bruikbare adviezen is er ook een medicatiekaart voor schema’s bij een eventuele aanpassing van het medicijngebruik tijdens de Ramadan.

Bekijk de informatie via de volgende link.

© Redactie 2013
ramadan 2013
diabetes
marokkanen
mantelzorg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?