'Test met azijn helpt baarmoederhalskanker voorkomen'
Een eenvoudige test op basis van azijn heeft het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker in India met bijna een derde omlaag gebracht.
02 June 2013
lifestyle

Dat blijkt na een studie naar honderdvijftigduizend vrouwen in de sloppenwijken van India. De onderzoeksresultaten werden zondag gepresenteerd op een medische conferentie over kanker in Chicago.

Deskundigen spraken van een verbazingwekkende ontdekking die jaarlijks tienduizenden vrouwen in ontwikkelingslanden het leven kan redden, omdat de kanker kan worden opgespoord voor deze de behandelingsfase voorbij is.

In de westerse wereld helpen uitstrijkjes en andere tests bij het preventief behandelen van baarmoederhalskanker, maar voor vrouwen in de derde wereld zijn deze tests door hun hoge prijs onbereikbaar.

Voor de azijntest is geen duur laboratorium nodig. De test is goedkoop en kan worden verricht door iemand die slechts twee weken opleiding nodig heeft. De baarmoederhals wordt bij de test ingesmeerd met verdunde azijn, die abnormale cellen korte tijd van kleur doet veranderen.

Het onderzoek naar de preventieve azijntest loopt sinds 1998. De resultaten tonen dat het aantal doden als gevolg van baarmoederhalskanker dankzij de test is afgenomen met 31 procent.

© Novum 2013
azijntest
baarmoederhalskanker
india
vrouwen
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi