Nederland verkoopt F16's aan Jordanië

buitenland
9
4 jun '13
De luchtmacht verkoopt vijftien F-16 jachtvliegtuigen aan Jordanië.

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad op basis van ingewijden. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt alleen dat zoals bekend vijftien F-16's in de verkoop staan. "Maar er is nog met geen enkel land een contract ondertekend. Zodra dat het geval is wordt het eerst aan de Tweede Kamer gemeld." De woordvoerder wilde niet aangeven of er sprake is van vergaande onderhandelingen.

Met de verkoop is volgens de krant zo'n honderd miljoen euro gemoeid. Zes jaar geleden werden al zes F-16's aan Jordanië verkocht. Aan Chili werden er toen achttien verkocht. Toen werd daar ook honderd miljoen euro voor betaald. Dat nu voor minder F-16's hetzelfde wordt betaald, zou komen doordat deze moderner zijn.

Bij de verkoop van wapensystemen moet de Tweede Kamer instemmen. De verkoop van tanks aan Indonesië stuitte vorig jaar op bezwaren van de Tweede Kamer, die vreesde dat ze zouden worden gebruikt voor mensenrechtenschendingen. Uiteindelijk kocht Indonesië tanks van Duitsland omdat dat land meer zekerheid bood op het punt van levering.

© Novum 2013
luchtmacht
f16
jordanië
arabische wereld
chili
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi