VN: 'Giftige gassen gebruikt in Syrië'

buitenland
6
4 jun '13
Als onomstotelijk vast staat dat er chemische wapens zijn ingezet, dan kan dat leiden tot internationaal ingrijpen.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het gebruik van gifgas al eens een 'rode lijn' genoemd die niet overschreden mag worden. De Verenigde Staten hebben echter al gezegd eerst hard bewijs te willen afwachten. Het rapport van Onderzoekscommissie, dat is opgesteld voor de Mensenrechtenraad, beschuldigt beide partijen van oorlogsmisdaden. Bovendien waarschuwt de commissie voor het leveren van wapens, omdat dit de kans op schendingen van de mensenrechten zou vergroten.

Dit lijkt een signaal te zijn aan Europese landen die overwegen de rebellen te bewapenen. "Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid zijn dagelijkse realiteit geworden in Syrië (...). De toegenomen beschikbaarheid van wapens brengt ook een menselijke kostenpost met zich mee", schrijft de Onderzoekscommissie in het rapport.

Het rapport bestrijkt de periode half januari tot half mei. In die periode hebben regeringstroepen en milities die aan de zijde van de Syrische president Assad vechten zich schuldig gemaakt aan martelingen, verkrachtingen, gedwongen verhuizingen en het laten verdwijnen van mensen.

De rebellen veroordeelden en executeerden mensen zonder proces en lieten zich ook in met marteling, gijzeling en plundering. De misdaden van de rebellen hadden echter niet op zo'n grote schaal plaats als die van de regering.

© Novum 2013
chemische wapens
syrië
arabische lente
obama
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?