Sneller Amber Alert had broertjes niet gered

algemeen
0
5 jun '13
De politie had sneller een Amber Alert kunnen uitsturen toen bleek dat de broertjes Ruben en Julian uit Zeist werden vermist.

Toch had dit niet uitgemaakt voor het lot van de broertjes, omdat de jongens al om het leven waren gebracht toen de vermissing werd ontdekt. Dat concludeert de politie woensdag in een evaluatie naar de inzet van het waarschuwingssysteem voor de vermoorde broertjes. De politie onderzocht de inzet van Amber Alert bij de vermiste broertjes omdat uit verschillende hoeken vragen werden gesteld over de timing.

De kritiek was dat dit te laat zou zijn gebeurd. Volgens de politie had een sneller Amber Alert de jongens echter niet kunnen redden. Het lichaam van de vader, die zichzelf had gedood, werd dinsdagochtend om 07.50 uur gevonden. Daarbij leek het er aanvankelijk op dat het alleen om zelfdoding ging. Toen de politie rond 17.15 uur met de ex-vrouw van de man in gesprek kwam, bleek pas dat de vader op dat moment de jongens bij zich had moeten hebben.

Omdat de politie eerst nog concrete plaatsen wilde bekijken waar de jongens mogelijk konden zijn, werd pas om 23.15 uur besloten een Amber Alert uit te sturen. Het daadwerkelijke alert ging pas om 01.09 uit. Het tussenliggende proces tussen het besluit en het daadwerkelijke uitsturen had wel sneller gekund, concludeert de politie. Verbeterpunten liggen volgens een woordvoerder van de politie in het sneller verzamelen van foto's en het verkrijgen van toestemming van de familie.

Mogelijk had dit maximaal anderhalf uur gescheeld, denkt de zegsman. Uit onderzoek blijkt echter dat de jongens in de nacht van maandag 6 mei op dinsdag 7 mei al zijn omgebracht. Een versnelling van het Amber Alert had het leven van de jongens dus niet kunnen redden.

De lichamen van de broertjes Julian en Ruben werden bijna twee weken na hun vermissing gevonden in een afwateringsbuis in Cothen. Na de vondst van het lichaam van de vader waren grootschalige zoektochten naar de twee jongetjes opgezet.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© Novum 2013
amber alert
ruben en julian
zeist
cothen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi