Broodnodige vredesconferentie Syrië uitgesteld

buitenland
0
5 jun '13
De internationale vredesconferentie over Syrië is uitgesteld.

Het beraad, waar Rusland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties zich hard voor maken, zal op zijn vroegst in juli plaats kunnen vinden. Het uitstel is woensdag bekendgemaakt door de VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, na beraad met Russische en Amerikaanse topambtenaren die de conferentie voorbereiden. Eind juni is er weer zo'n voorbereidingsbijeenkomst.

Brahimi stelde dat het grootste probleem de Syrische deelnemers vormen. Het bewind van Bashar Assad noch de oppositie hebben zich er al toe gebonden te komen. Volgens Arabische media is er ook nog ruzie over wie er precies rond de tafel mogen zitten en over de agenda. De Syrische oppositie is het niet eens over de samenstelling van haar delegatie. Bovendien eist de oppositie dat eerst alle Hezbollah-strijders uit Syrië vertrekken.

Die vechten daar mee met Assads troepen. Assads leger gesteund door Hezbollah veroverde dinsdag de stad Qusair op de opstandelingen na drie weken van zware gevechten. De stad ligt tien kilometer van de grens met Libanon en aan de snelweg vanuit dat land naar Homs. Een woordvoerster van de Franse regering heeft laten weten dat Frankrijk niet alleen militair zal ingrijpen in Syrië.

Najat Vallaud-Belkacem zei dat de internationale gemeenschap tot actie in Syrië moet beslissen. Dinsdag betichtte minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius het Syrische regime ervan chemische wapens waaronder sarin te gebruiken. De Fransen hadden daar bewijzen voor. De Britse regering kwam met een soortgelijke beschuldiging. Topberaad van de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel dinsdagavond in Brussel met zijn Franse en Britse collega's leverde echter niets op.

De drie besloten niet tot actie. De VS claimen dat er nog steeds te weinig bewijzen zijn voor het gebruik van chemische wapens door Assads leger; een 'rode lijn' volgens president Barack Obama. Een VN-commissie concludeerde dinsdag dat er 'geloofwaardige aanwijzingen' zijn dat er in Syrië chemische wapens zijn gebruikt door Assads krijgsmacht maar ook door de oppositie. Er is echter nader onderzoek nodig.

Beraad van de NAVO-ministers van defensie woensdag in Brussel bracht geen doorbraak. De legerleiding kreeg geen opdracht plannen te maken voor een interventie in Syrië. Het beleid inzake de burgeroorlog in dat land blijft een zaak van elk land afzonderlijk.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
vredesconferentie
rusland
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?