Marokkaanse jongens slepen krant voor rechter na aanslag Boston

buitenland
4
10 jun '13
Twee Marokkaanse jongeren werden in de VS ten onrechte als verdachten aangemerkt.

De 24-jarige Yassine Zaimi en de 17-jarige Salahedinne Barhoum wisten niet wat ze meemaakten toen ze kort na de aanslag in Boston hun foto's op het internet zagen. De jongens werden door de New York Post als verdachten aangemerkt en sindsdien ging het bergafwaarts met de jongens. Ze klagen de krant nu aan wegens smaad, het toebrengen van emotioneel leed en de inbreuk op privacy, zo meldt Boston Globe. 

Drie dagen na de aanslag op de marathon in Boston publiceerde de krant een foto van de jongens met daaronder een opsporingsbericht. De jongens krijgen dagelijks te maken met haat, spot, minachting en verachting door de foute beschuldigingen van de krant. Hun advocaten wijzen op de positieve sociale achtergrond van de twee Marokkanen. Zo zijn ze legaal in het land, werken en studeren ze,

Beide atletiek liefhebbers verklaren dat ze naar de marathon gingen om te kijken. Zaimi deed vorig jaar nog mee aan een soortgelijke marathon. Hun bezoek liep echter uit op een drama door de aanslagen van de twee extremistische broers. 

Terugblik
Op 17 april werden de twee Marokkanen dor vrienden erop gewezen dat hun foto's op het internet circuleren, Ze besloten om naar de politie te vertrekken om de verdenkingen tegen te spreken, melden hun advocaten. Na verhoor mochten ze weer vertrekken en werden ze niet meer als verdachten gezien. De FBI drong er bij de media diezelfde dag nog op aan om op te passen met foutieve meldingen.

'Als het een blanke jongen was...'
Zaimi ondervond direct de gevolgen van de foutieve publicatie. Toen de Marokkaan op zijn werk verscheen riep een opdrachtgever hem bij zich om hem te wijzen op het artikel. Daarna ondervond hij de nodige problemen op de werkvloer. 'Dit zou niet gebeuren als het een blanke jongen uit de buitenwijken was', zegt de advocaat van Zaimi. Barhoum was op zijn beurt niet op school die ochtend na de aanslagen vanwege de voorjaarsvakantie. 

Kort daarna werd hij al gauw geconfronteerd met een menigte van journalisten die zijn ouders aan het ondervragen waren. Een van de verslaggevers toonde hem de foto die de New York Post publiceerde. De tiener begon doodsbang te trillen, zweette peentjes, werd misselijk en duizelig. 
 
Slecht leven
De jongeren kampen tegenwoordig met allerlei kwalen. Zaimi, die zijn familie in Marokko verliet, heeft zichzelf zelfs laten behandelen tegen een depressie. De Boston Globe heeft de New York Post gecontacteerd over de grote fout maar het medium weigerde commentaar te geven op de aanklacht van de Marokkaanse jongeren. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat de krant zichzelf zal verdedigen met hetzelfde als eerdere verklaringen. 

Redacteur Col Allan liet weten dat de krant de Marokkanen niet als verdachte identificeerde en dat ze slechts een foto van de politie hadden gebruikt. Advocaat Max Stern wil hier niet in meegaan en beschuldigde de tabloid van 'radical profiling'. 'Ze hadden deze foto nooit gebruikt als het een witte jongen was die daar met een rugzak stond', besloot Stern.

© Redactie 2013
marokko
boston
new york post
vs
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi