Hardere aanpak voedselfraude

economie
3
13 jun '13
Voedselproducenten, supermarkten en de overheid hebben plannen gemaakt om de voedselveiligheid te verbeteren.

Dat kondigden minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) donderdag aan. Aanleiding voor de plannen is de onrust die ontstond door fraude met paardenvlees. De partijen hebben onder meer afgesproken de uitwisseling van informatie te verbeteren. Ook gaan winkels strengere inkoopvoorwaarden hanteren. Bij twijfel aan de kwaliteit van een product kopen ze het niet in. Bovendien gaat de overheid gerichter controleren op voedselfraude en de boetes verhogen.

"De consument moet kunnen vertrouwen op zijn voedsel", zegt Dijksma in een reactie. "De consument moet zeker weten dat erin zit wat erop staat en dat het veilig is", vult Schippers aan. "Fraude en misleiding zijn ontoelaatbaar." De NOS meldde donderdagochtend nog dat fraude met voedsel niet of nauwelijks wordt gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bedrijven testen het voedsel regelmatig, maar als blijkt dat er iets anders in zit dan het etiket vermeldt, wordt dat niet doorgegeven aan de toezichthouder.

© Novum 2013
sharon dijksma
voedsel
halal
fraude
eten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?