Obama gaat Syrische strijders bewapenen

buitenland
2
14 jun '13
Barack Obama heeft zijn goedkeuring gegeven voor het leveren van wapens aan de rebellen in Syrië.

Dat hebben senator John McCain en diverse bronnen in Washington gezegd. Het Witte Huis zei over bewijs te beschikken dat de regering van de Syrische president Bashar Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de strijdmacht van de oppositie. Obama heeft diverse malen laten weten dat met het gebruik van chemische wapens in de Syrische burgeroorlog een 'rode lijn' wordt overschreden.

McCain is een van de grootste voorstanders van grotere Amerikaanse militaire betrokkenheid in het Syrische conflict. Donderdagavond liet hij weten dat Obama heeft besloten 'de rebellen wapens te verschaffen'. Volgens andere zegslieden is nog niet besloten om wat voor soort wapens het precies gaat. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat de Syrische regering vorig jaar in beperkte mate chemische wapens heeft ingezet, waaronder het gifgas sarin.

Het Witte Huis schat dat bij deze aanvallen honderd tot hondervijftig doden zijn gevallen. Eerder stelden Frankrijk en Groot-Brittannië al vast dat er in de strijd in Syrië gifgas is gebruikt. Verslaggevers van de Franse krant Le Monde hadden in Syrië de hand weten te leggen op monsters waaruit het gebruik van chemische wapens bleek.

Tot dusverre leverden de Verenigde Staten alleen voedselvoorraden en medicamenten aan de rebellen. De Europese Unie besloot eind mei haar wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen. Daarmee ontstond de mogelijkheid voor EU-lidstaten oppositiepartijen in Syrië wapens te leveren.

Obama wil de kwestie van chemisch wapengebruik in Syrië op de G8-top in Noord-Ierland volgende week ter tafel brengen. Ook Rusland, steun en toeverlaat van Damascus, is op de top aanwezig.

© Novum 2013
obama
mccain
washington
syrië
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?