Hasan Rowhani nieuwe president Iran

buitenland
70
16 jun '13
De presidentsverkiezingen in Iran zijn in de eerste ronde gewonnen door de gematigde geestelijke Hasan Rowhani.

Dat heeft de Iraanse minister van binnenlandse zaken Mostafa Mohammad Najjar zaterdag bekendgemaakt. Meer dan 36 miljoen Iraniërs brachten vrijdag hun stem uit en Rowhani wist in de eerste ronde 50,7 procent van de stemmen te halen. Hierdoor is een tweede ronde overbodig. De burgemeester van Teheran, Mohammad Bagher Qalibaf, eindigde als tweede op grote achterstand met ruim zestien procent van de stemmen.

Hij heeft zijn verlies inmiddels erkend. Nucleair onderhandelaar Saeed Jalili werd derde met 11,3 procent en de conservatieve Mohsen Rezaei eindigde als vierde met iets meer dan tien procent van de stemmen. De opkomst lag op 72,7 procent, aldus Najjar. Rowhani was de enige gematigde kandidaat die toestemming had om mee te doen aan de verkiezingen. De overige kandidaten waren aanzienlijk conservatiever.

Allen zijn loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Op voorhand was de verwachting dat een van de andere vijf kandidaten de verkiezingen zou winnen. Rowhani volgt niet de confronterende koers van de afzwaaiende president Mahmoud Ahmadinejad op het wereldtoneel, maar volgt de lijn van de gematigde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani dat Iran zijn atoomprogramma kan houden en tegelijkertijd verzoening met het Westen kan nastreven.

© Novum 2013
iran
hasan rowhani
presidentsverkiezingen
sjiieten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi