Egypte laat Assad vallen en hekelt Hezbollah

buitenland
16
16 jun '13
Egypte verbreekt alle banden met Syrië.

Dat heeft president Mohammed Morsi zaterdag aangekondigd. Soennitische scherpslijpers dringen er al maanden bij Morsi op aan zijn Syrische evenknie Bashar Assad de 'heilige oorlog' te verklaren. De regering in Caïro roept zijn zaakgelastigde uit Damascus terug, deelde Morsi zaterdagavond op een partijbijeenkomst duizenden aanhangers mede. Het regime-Assad heeft volgens hem 'gruweldaden' tegen zijn eigen bevolking op zijn geweten en heeft in Syrië volgens hem geen toekomst.

Morsi zwaaide met de vlag van de Syrische rebellen en met die van Egypte. De Egyptische president riep Hezbollah op zich uit Syrië terug te trekken. ''Hezbollah heeft in Syrië geen plaats en heeft er niets te zoeken'', stelde Morsi. De Libanese strijdgroep is een bondgenoot van Damascus en Teheran, en vecht zij aan zij met het Syrische regeringsleger tegen de opstandelingen in Syrië.

Voor de Egyptische president zijn aanhang toesprak werd die eerst toegesproken door enkele radicale geestelijken. In hun felle retoriek schilderen zij de burgeroorlog in Syrië meer en meer af als een strijd tussen verschillende geloofsrichtingen in de islam, tussen ware gelovigen en ketters. De soennitische Moslimbroederschap waartoe Morsi behoort zou klip en klaar partij moeten kiezen voor de geestverwante soennitische rebellen in Syrië.

© Novum 2013
arabische lente
egypte
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?