Nederland hield geheime 'vredesoperatie' Palestina en Israël

algemeen
3
17 jun '13
Nederland heeft vorig jaar het initiatief genomen tot een geheim vredesoverleg tussen Israël en Palestina.

Dat meldt NRC Handelsblad maandag op basis van bronnen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets over de kwestie kwijt. In de winter zouden een Israëlische en een Palestijnse onderhandelaar in Nederland zijn geweest voor gesprekken. VVD-Kamerlid Han ten Broeke zou een hoofdrol hebben gespeeld in de besprekingen.

Ook is geprobeerd de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas samen aan tafel te krijgen. Nederland bemiddelde onder meer over de vrijlating van Palestijnse gevangenen en over de invoer van Russische wapens voor de Palestijnen.

Bij de geheime operatie, die de codenaam 'blauwgroen' kreeg als verwijzing naar de vlaggen van beide partijen, waren slechts enkele medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken. Toenmalig minister Uri Rosenthal (VVD) was nauw betrokken.

Rosenthal en Ten Broeke zouden Netanyahu en Abbas afzonderlijk meerdere malen onder vier ogen hebben gesproken. Dat gebeurde onder meer in Jeruzalem en Ramallah. De Tweede Kamer zou daar niet van afgeweten hebben.

Het Nederlandse initiatief begon in januari vorig jaar en stopte met de pogingen toen in maart bekend werd dat president Obama met een Amerikaans vredesinitiatief begon.

© Novum 2013
nederland
israël
palestina
vredesoperatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi