Alle verdachten grensrechterzaak schuldig bevonden

algemeen
396
17 jun '13
De rechters concluderen dat de zes tieners en de volwassene allemaal hebben getrapt.

De zes jeugdspelers en de voetbalvader die terechtstonden voor het doodtrappen van de Almeerse grensrechter Richard Nieuwenhuizen zijn allen schuldig. Dat heeft de rechtbank in Lelystad maandag bepaald. De zes minderjarigen kregen van de rechters tot anderhalf jaar jeugddetentie opgelegd. Hasan D., de enige volwassene die terechtstond, werd veroordeeld tot zes jaar cel. De vonnissen komen overeen met de eis van justitie.

De rechters concluderen dat de zes tieners en de volwassene allemaal hebben getrapt. Dat deden ze op basis van foto's van het incident, maar vooral op basis van de verklaringen van getuigen die in hun ogen objectief zijn. Tot hen behoort ook Mykel Nieuwenhuizen, de zoon van de overleden grensrechter. De theorie dat de dood van de grensrechter niet zou zijn veroorzaakt door de vechtpartij, maar door een zeldzame aandoening kon in de ogen van de rechters geen genade vinden.

"Hoogst onwaarschijnlijk", oordeelden ze. De vaststelling dat Nieuwenhuizen overleed door de vechtpartij maakte de weg vrij voor de veroordeling van de verdachten voor het medeplegen van doodslag. De jeugdige voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten namen met hun gedrag volgens de rechters op de koop toe dat Nieuwenhuizen zou kunnen overlijden, zo betoogden de rechters.

Dat de verdachten, inclusief voetbalvader Hasan D., daarover geen openheid hebben willen geven en ze geen verantwoordelijkheid hebben willen nemen voor hun daden, neemt de rechtbank hun zeer kwalijk. Een forse straf is daarom op zijn plaats. Yassine D., de enige speler die heeft toegegeven een schop te hebben uitgedeeld, werd veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie en twee maanden voorwaardelijk.

D. was 15 jaar oud tijdens het incident; de totale straf van een jaar is het maximum voor zijn leeftijd. De overige jeugdspelers kregen anderhalf jaar cel, plus een halfjaar voorwaardelijk. De twee jaar die dat oplevert is ook voor hen het maximum. Speler Daveryon B. werd niet veroordeeld voor het medeplegen van doodstraf.

Hij was niet betrokken bij de schoppartij rond grensrechter Nieuwenhuizen, maar vocht slechts met de keeper van de Almeerse club Buitenboys. Hij kwam al kort na de vechtpartij vrij en hoeft niet meer de cel in.

© Novum 2013
richard nieuwenhuizen
grensrechter
hasan d
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?