Nederland: 'Tunesië is voorbeeld voor Arabische wereld'

buitenland
35
17 jun '13
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hoopt dat Tunesië een voorbeeld zal zijn voor de hele Arabische wereld.

Nederland blijft de transitie in het Noord-Afrikaanse land steunen, heeft Timmermans maandag tegen de Tunesische premier Ali Larayedh gezegd. "In Tunesië moet blijken of er een overgang mogelijk is van dictatuur naar een democratische rechtsstaat", laat Timmermans vanuit Tunis weten. "Na de Jasmijnrevolutie kijkt de hele wereld mee of dit mogelijk is. Als dit lukt, is dat van grote betekenis voor de Arabische regio, voor Europa, voor de hele wereld."

Het land bevindt zich momenteel in een belangrijke fase van het transitieproces. Tunesië staat op het punt om een grondwet aan te nemen. De volgende belangrijke stap is het organiseren van democratische verkiezingen. Nederland ondersteunde het land dit jaar al met twee miljoen euro. Dat geld is bedoeld voor de training van ambtenaren en ondersteuning van politieke partijen.

Timmermans heeft met Larayedh en zijn collega van buitenlandse zaken verder mensenrechten besproken en de rol van vrouwen in het transitieproces. Ook heeft hij de rechtszaak aangekaart tegen de Tunesische rapper Weld El 15. De positie van vrouwen, homo's en dissidente bloggers maakt sinds vrijdag de kern uit van Timmermans' mensenrechtenbeleid.

De bewindsman heeft verder de Freedom Online conferentie geopend met een speech over internetvrijheid. Het internet biedt volgens Timmermans grote mogelijkheden bij het bevorderen van mensenrechten. De minister lanceerde een app waarmee burgers en activisten ter plekke verslag kunnen doen met een smartphone en deze op een veilige manier kunnen delen. Nederland heeft deze app medegefinancierd.

Timmermans maakt deze week een rondreis door het Midden-Oosten. Na Tunesië reist de minister door naar Israël, de Palestijnse gebieden en Turkije.

© Novum 2013
frans timmermans
pvda
ali larayedh
tunesië
arabische lente
arabische wereld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?