Tientallen examenfraudeurs met spijt melden zich

algemeen
1
17 jun '13
Zeker 26 leerlingen hebben gefraudeerd met hun examens.

Zeker 26 leerlingen hebben gefraudeerd met hun examens. Zij hebben zich als 'spijtoptant' gemeld bij hun schoolleider, schrijft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. Dekker vermoedt echter dat de fraude omvangrijker is. Het gaat om twintig leerlingen van de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun waar de examens werden gestolen, vijf van een school elders in Rotterdam en een leerling van een school in Utrecht.

De schoolleiders hebben gesprekken gevoerd met de leerlingen en meldingen gedaan aan de onderwijsinspectie en de politie, schrijft Dekker. De leerlingen zijn niet uitgesloten van mogelijke vervolging. Het examen van de zes leerlingen buiten Ibn Ghaldoun wordt nu ongeldig verklaard, maar zij mogen het wel overmaken. Van de leerlingen van de islamitische school was al bekend dat zij het examen moesten overmaken.

De bewindsman denkt dat met de 26 leerlingen niet alle fraudegevallen zijn ontdekt. "Er zijn concrete aanwijzingen dat de verspreiding van examens breder is geweest, zowel binnen Ibn Ghaldoun als daarbuiten", schrijft Dekker. "Ik betreur het dan ook zeer dat niet meer leerlingen gebruik hebben gemaakt van de inkeerregeling." Het onderzoek van de politie en de inspectie gaat daarom 'op volle kracht door'.

Leerlingen die hebben gefraudeerd en zich niet hebben gemeld lopen het risico dat zij hun diploma alsnog verliezen. Van leerlingen die nu nog worden gepakt wordt de hele uitslag van het eindexamen ongeldig verklaard, ook wanneer het diploma al is uitgereikt. De zogeheten inkeerregeling werd in het leven geroepen naar aanleiding van de examenfraude op het Ibn Ghaldoun.

Leerlingen die wilden bekennen dat zij voorinzage hebben gehad, moesten zich voor vrijdagavond melden bij hun rector. De scholen op hun beurt dienden dit maandag voor 10.00 uur te hebben doorgegeven aan de onderwijsinspectie. Door de inkeerregeling is bovendien duidelijk geworden dat nog meer examens zijn gestolen dan eerder gedacht: het gaat om de vwo-vakken Duits, maatschappijwetenschappen en economie.

Bovendien werden maandag nog eens drie arrestaties verricht. Er zaten al drie verdachten vast. Ze zitten allemaal op het Ibn Ghaldoun. De leerlingen van het Ibn Ghaldoun moeten de examens van alle gestolen vakken opnieuw maken. Vooral vwo'ers zijn gedupeerd: daar gaat het om vijftien vakken, inclusief de drie vakken waarvan de diefstal maandag pas bekend werd.

© Novum 2013
leerlingen
examens
fraude
ibn ghaldoun
rotterdam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi