Nederland wil betere banden met Israël en Palestina

algemeen
13
18 jun '13
Nederland gaat de banden met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit aanhalen.

Door middel van samenwerkingsverbanden, met innovatie als overkoepelend thema, moeten naast overheden ook bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties betrokken worden bij de onderlinge relatie. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) sprak maandag met president Benjamin Netanyahu van Israël. Dinsdag hoopt hij met premier Rami Hamdallah van de Palestijnse Autoriteit dezelfde afspraken te kunnen maken.

Nederland gaat fora organiseren. Die zijn vergelijkbaar met de samenwerkingsverbanden met veel landen waarmee Nederland goede relaties onderhoudt, zoals Frankrijk, Duitsland en Polen. In de eerste editie, eind dit jaar, zijn water en energie belangrijke samenwerkingsgebieden. De fora worden eens in de twee jaar gehouden, de ene keer in Nederland, de andere keer in Israel en Palestijns Gebied.

Timmermans sprak met Netanyahu ook over de Israëlische en Nederlandse zorgen over het nucleaire programma en de mensenrechten in Iran, en de ontwikkelingen in Syrië. Ze bespraken ook de Amerikaanse poging om het vredesproces vlot te trekken.

© Novum 2013
palestina
nederland
frans timmermans
israël
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?