Doodstraf hangt boven hoofd Kadhafi junior

buitenland
12
19 jun '13
Het Internationaal Strafhof wil Kadhafi van een mogelijke doodstraf redden.

Met de aankondiging Seif al-Islam Kadhafi in augustus eigenhandig te berechten toont Libië ronduit dat het land zich niets aan het Internationaal Strafhof (ICC) gelegen laat liggen. Dat stelt de advocaat van de tweede zoon van wijlen de Libische leider Moammar Kadhafi.

Seifs Britse raadsman John Jones heeft het ICC dinsdag dringend gevraagd het beroep af te wijzen dat Libië heeft aangetekend tegen het ICC-bevel Kadhafi junior aan het Haagse hof uit te leveren. Tegen de tijd dat de beroepsprocedure is afgerond kan Seif al zijn terechtgesteld, waarschuwt Jones.

Het ICC heeft de voormalige kroonprins van Kadhafi aangeklaagd voor zijn aandeel in oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de opstand tegen zijn vaders bewind in 2011. Libië wil Seif zelf berechten, maar het ICC heeft er geen vertrouwen in dat hem thuis een eerlijk proces wacht.

Libië liet maandag weten dat Seif, de gewezen inlichtingenchef Abdullah al-Senoussi, oud-premier al-Baghdadi al-Mahmoudi en ex-woordvoerder Milad Daman in augustus worden berecht. Seif werd in de nasleep van de Libische opstand in Zintan opgepakt door een plaatselijke militie en zit daar sindsdien gevangen.

© Novum 2013
arabische lente
libië
kadhafi
seif al-islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?