'Pak belastingontwijking bedrijven als Google en Apple aan'

economie
1
19 jun '13
Belastingontwijking moet internationaal worden bestreden.

Belastingdiensten moeten daarom meer gegevens met elkaar gaan delen. Dat hebben de regeringsleiders van de G8 dinsdag verklaard in Noord-Ierland. In hun verklaring spreken ze van een 'plaag'. Multinationals moeten hun winsten moeilijker kunnen doorschuiven naar landen met een gunstiger belastingklimaat, zo stellen de leiders van de G8. Ook moeten ze in de toekomst openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in de landen waar ze actief zijn.

De regeringsleiders hebben geen concrete maatregelen voorgesteld. De voornemens worden verder uitgewerkt tijdens een top van de G20 later dit jaar. Groot-Brittannië, gastheer van de G8-top, noemt het gezamenlijke voornemen een 'goede eerste stap' voor meer transparantie van multinationals.

Het gebruik van gunstige belastingroutes door multinationals riep de afgelopen maanden veel protesten op. Vorig jaar raakte Starbucks in opspraak omdat het via Nederland belasting in Groot-Brittannië ontweek. Ook bedrijven als Apple en Google worden bekritiseerd vanwege hun belastingconstructies.

© Novum 2013
belasting
apple
google
starbucks
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?