Vredesoverleg Afghanistan-Taliban nabij

buitenland
30
19 jun '13
Binnenkort gaan vertegenwoordigers van de Afghaanse regering naar Qatar om daar met afgevaardigden van de Taliban over vrede te praten.

Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag aangekondigd. Het overleg wordt in Doha gehouden. Het kan van start gaan zodra de Taliban daar hun politieke kantoor hebben geopend, zei Karzai. Mogelijk wordt later dinsdag al bekendgemaakt dat het kantoor in de Golfstaat operationeel is. De Taliban staan voor de oorlog in Afghanistan een politieke oplossing voor, zei hun woordvoerder Zabiullah Mujahid.

De Taliban steunen het onderhandelingsproces en zijn bereid alle wettige middelen in te zetten om een eind te maken aan 'de bezetting van Afghanistan', zei hij voorts. Ook dankte hij de leider van Qatar voor diens bereidwilligheid jegens de Taliban. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de opening van het Taliban-kantoor in Qatar dinsdag een belangrijke eerste stap richting verzoening tussen de Afghaanse regering en de Taliban. Hij zei dit op de G8-top in Noord-Ierland.

Volgens bronnen in Washington zullen Amerikaanse onderhandelaars binnen enkele dagen naar Qatar afreizen om met de Taliban te praten. Dezelfde bronnen zeiden dat de Verenigde Staten er op blijven aandringen bij de Taliban om hun banden met Al-Qaida te verbreken, geweld af te zweren en de Afghaanse grondwet te respecteren. Dat laatste behelst ook het respecteren van de rechten van vrouwen en etnische minderheden, aldus de bronnen.

Eerder dinsdag sprak president Karzai. Hij deed zijn aankondiging tijdens een ceremonie, waarbij de internationale troepenmacht in Afghanistan de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de Taliban formeel overdroeg aan het Afghaanse nationale leger en de politie. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en vormt een belangrijke mijlpaal in de twaalf jaar durende oorlog.

Volgens de internationale coalitie moeten het Afghaanse leger en de politie na jarenlange training nu sterk genoeg zijn om de leiding te nemen in de strijd tegen de Taliban. De Amerikaanse en andere buitenlandse troepen nemen nu een ondersteunde rol op zich en maken zich op om in de komende achttien maanden uit Afghanistan te vertrekken.

"Dit is een historisch ogenblik voor ons land en van nu af aan zullen alle veiligheidsoperaties in handen zijn van de Afghaanse veiligheidsdiensten", zei Karzai.

© Novum 2013
afghanistan
taliban
vs
onderhandeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi