Spanje rolt netwerk van Marokkaanse nephuwelijken op

marokko
3
19 jun '13
Tientallen mensen zijn in Spanje gearresteerd in een grote zaak van nephuwelijken.

Vijf maanden geleden werd een soortgelijk netwerk van nephuwelijken tussen Marokkanen en Spanjaarden ontdekt. Afgelopen maandag ontmantelde de Spaanse Guardia Civil opnieuw een netwerk waarbij het 70(!) mensen in een dag arresteerde, meldt de krant El Pais. De groep arrestanten bestaan vooral uit Marokkanen die tegen betaling met een man of vrouw trouwden om in het bezit te komen van een verblijfsdocument. 

Het onderzoek werd ingelast nadat een van de slachtoffers van dit netwerk een klacht indiende. Na het nodige uitgezocht te hebben stuitten officieren op een lijst van vrouwen in een advocatenkantoor. Tot dan was er in principe weinig aan de hand maar desondanks wekte de lijst argwaan. De Spaanse politie ontdekte na onderzoek dat sommige vrouwen meerdere huwelijken hadden gesloten in gemeentes in Madrid. 

Huwelijken werden soms enkele weken na elkaar gesloten. Het advocatenkantoor bleek de spil in het netwerk te zijn en bereidde nephuwelijken voor. Vanaf dat moment was het voor de politie een eitje om de vrouwen op te sporen. De groep bestond uit twaalf mensen en waren betrokken bij de werving van vrouwen rond de hoofdstad. 

Grof geld, fikse straffen
Marokkanen die een dergelijke verbintenis aangingen konden een verblijfsvergunning krijgen zodat ze overal in de Europese Unie konden werken. Een dergelijk huwelijk kostte echter tussen de drie- en zesduizend euro. Volgens het Spaanse Wetboek van Strafrecht kunnen verdachten twee jaar cel krijgen. Alle huwelijken zullen daarbij ontbonden worden waardoor de nationaliteiten van de Marokkanen ook afgenomen worden. 

Bronnen bij de Guardia Civil hebben aangegeven dat er mogelijk meer arrestaties volgen.

© Redactie 2013
marokko
nephuwelijk
spanje
huwelijk
trouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?