'Wapens voor Syrische strijders in strijd met recht'

algemeen
0
19 jun '13
Wapenleveranties aan de opstandelingen in Syrië zijn op dit moment in strijd met het internationaal recht.

Dat stelt de volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Amsterdamse hoogleraar André Nollkaemper. Nollkaemper stelt in een woensdag openbaar gemaakt advies dat wapenleveranties in strijd zijn met het verbod op interventie in de interne aangelegenheden van een andere staat. Dat de legitimiteit van het regime van president Bashar Assad onder druk staat, doet daar niets aan af.

"Het relevante criterium is effectief gezag, niet legitimiteit", stelt Nollkaemper. Nederland is niet van plan om wapens aan de Syrische rebellen te leveren. In de Tweede Kamer ontstond onlangs discussie over de vraag of het juridisch door de beugel kan dat andere landen dat wel willen gaan doen. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet dat toen in het midden.

Hij vond het wel of niet leveren van wapens een 'puur politieke afweging'. Nollkaemper is als adviseur aangesteld naar aanleiding van de commissie-Davids, die de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak heeft onderzocht. De commissie kwam tot het oordeel dat er geen volkenrechtelijk mandaat was.

© Novum 2013
syrië
arabische lente
andre nollkaemper
wapens
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?