'Brutale' Randstedeling zakt vaker voor rijexamen

algemeen
4
21 jun '13
Randstedelingen halen hun rijbewijs duidelijk minder vaak in een keer dan andere Nederlanders.

Het slagingspercentage bij rijscholen in de grote Randstadgemeenten lag vorig jaar op 41,8 procent, terwijl het landelijke slagingspercentage 50,5 procent is, meldt nu.nl na onderzoek naar de examencijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het slagingspercentage bij rijscholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijft steken op 38,5 procent.

De oorzaak van het lage slagingspercentage ligt volgens het CBR in de mentaliteit van de Randstedelingen. "Wij hebben de indruk dat het komt doordat inwoners van de Randstad brutaler zijn dan de kandidaten uit de provinciale regio's. Die zijn vaak serieuzer en langer bezig met hun rijopleiding", zegt een woordvoerder tegen nu.nl.

De drukte op de weg in de Randstad zou geen invloed hebben op het slagingspercentage. De examens zijn zo gemaakt dat ze voor ieder gebied in Nederland dezelfde resultaten moeten opleveren. Het slagingspercentage was het laagst in de gemeente Langedijk in Noord-Holland.

Daar slaagden slechts 45 van de 162 afrijders in één keer, wat neerkomt op 27,8 procent. In het Limburgse Simpelveld was het slagingspercentage met 75,5 procent het hoogst. In het onderzoek zijn alleen gemeenten met meer dan tienduizend inwoners en meer dan honderd afgelegde examens meegenomen.

© Novum 2013
radnstad
afrijden
rijexamen
rijbewijs
cbr
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi