Ophef in Tweede Kamer om Koran op voorzitterstafel

algemeen
88
24 jun '13
De PVV wilde de Koran niet meer op de voorzitterstafel in de Kamer.

Het voorstel van Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) om schoon schip te maken en de koran samen met een paar andere boeken van de voorzitterstafel weg te halen, is in slechte aarde gevallen bij een groot deel van de Kamer. Van Miltenburg slikte daarop haar voorstel in. Van Miltenburg reageerde op het pleidooi van PVV'er Joram van Klaveren.

Hij vindt dat een boek dat volgens hem oproept tot geweld niet thuishoort op de voorzitterstafel. De Kamervoorzitter zei dat ze de opdracht zou geven om deze zomer 'schoon schip te maken met alle boeken die daar staan'. Behalve om de koran gaat het om de bijbel, een humanistisch boek, het reglement van orde en enkele andere geschriften.

Van Miltenburg wees erop dat ze alleen gebruik maakt van het reglement van orde. Bovendien kunnen andere zaken tegenwoordig ook snel worden opgezocht via de computer, die ook al een plek heeft op de voorzitterstafel. Van Klaveren toonde zich in zijn nopjes met Van Miltenburgs reactie. "Het is hartstikke mooi dat de koran verwijderd wordt." Hij riep op om de andere boeken vooral te laten staan.

De overige partijen reageerden als door een wesp gestoken. Gerard Schouw (D66) zei dat Van Miltenburg hiermee een verkeerd signaal afgeeft, omdat zij gehoor lijkt te geven aan het verzoek van de PVV. Pierre Heijnen (PvdA) sprak van een 'buitengewoon ongelukkige suggestie' dat wordt geluisterd naar de PVV. Een partij 'die zoals we weten de pik heeft op moslims'.

Heijnen vroeg Van Miltenburg om deze indruk weg te nemen. Ook de SP, het CDA en de ChristenUnie vroegen haar om de boeken te laten staan. Hierop gaf Van Miltenburg toe. "Het was bedoeld als opruimactie, maar u heeft laten merken dat het u op die manier niet zint", zei ze. "Voorlopig laat ik die tafel maar even zoals die is."

© Novum 2013
pvv
koran
islam
moslims
vvd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi