Vooral jonge Hadjgangers Marokko kunnen droomreis vergeten

marokko
20
25 jun '13
Het is officieel: duizenden Marokkanen moeten teleurgesteld worden.

De krant Le Soir Echo maakt vandaag melding van de officiële berichtgeving rondom het verlagen van het aantal pelgrims. De minister van Islamitische Zaken Ahmed Toufiq bevestigde de eerdere berichten tijdens een persconferentie in Rabat.

Van de geselecteerde 32.000 Marokkanen moeten er 6400 teleurgesteld worden door de nieuwe regel vanuit Saudi-Arabië. Het land heeft namelijk besloten om wereldwijd 20% minder pelgrims toe te laten. De zware beslissing werd gemaakt rond de verbouwing en uitbreiding van de Grote Moskee in Mekka.  

En nu?
Omdat er wachtlijsten zijn en er geloot moet worden om elk jaar de groep Hadjgangers te vormen is de beslissing extra zuur. Het ministerie heeft besloten om ouderen niet van de lijst te schrappen. Degenen die in 1961 of erna zijn geboren worden van de lijst gehaald. Tijdens het persmoment liet Toufiq ook weten dat zijn Saudische collega een brief stuurde waarin hij zijn spijt betuigde jegens alle mensen die op deze manier teleurgesteld worden. 

De minister reageerde ook op de vraag of de nieuwe maatregel de komende jaren ook van kracht blijft. Toufiq zei daarop dat hij in contact blijft met de Saudische autoriteiten maar mocht het zo zijn dan blijft dezelfde procedure voor de selectie van de pelgrims van toepassing. Voor Marokkanen die in of na 1961 zijn geboren zal het tijdens de verbouwing dus knap lastig worden om de Hadj uit te voeren.

© Redactie 2013
marokko
hadj
mekka
saoedi-arabië
islam
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi