'Genade voor lage inkomens bij nieuwe bezuinigingen'

economie
13
26 jun '13
Bij de nieuwe bezuiningsronde van zes miljard worden de laagste inkomens ontzien.

Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom woensdag gezegd tijdens het debat over de bezuinigingen. "We leggen de rekening niet bij de laagste inkomens." Dat betekent dat de rekening bij de hogere inkomens wordt gelegd. "Het betekent dat we het elders moeten zoeken", zei Samsom. Over concrete maatregelen hield hij zich op de vlakte. Hij herhaalde zijn pleidooi om 'stille reserves' in Nederland aan te spreken om zo de economie weer aan de gang te krijgen.

Samsom verzet zich ook tegen een nieuwe btw-verhoging. Dat lijkt hem een 'heel onverstandige zet', zei hij. De PvdA-leider wil verder wel bezuinigen op de zorg, maar dan niet op patiënten maar op de 'systemen'. Dan gaat het om het aanpakken van de verspilling, fraude en overbehandeling in de zorg.

De PvdA-leider zei verder dat de begrotingsnorm van drie procent van tafel is. "De drie procent is geen heilige norm", stelde hij. "Die laten we dus los." Wel is er 'natuurlijk alle reden' om een stap te zetten richting begrotingsherstel. Daarom schaart hij zich achter de bezuinigingsopgaaf van zes miljard.

Samsom werd van verschillende oppositiepartijen onder vuur genomen vanwege het pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Onder meer D66 en het CDA verweten hem dat er geen duidelijk voorstel van het kabinet ligt, terwijl de Kamer daar wel per motie om had gevraagd.

De PvdA-leider antwoordde dat het kabinet de motie 'naar vermogen' heeft uitgevoerd, maar dat gesprekken met de oppositie over de concrete invulling van de bezuinigingen tot nu toe vruchteloos zijn gebleken. "Om een akkoord te bereiken moet je wel met elkaar tot overeenstemming komen." Voor donderdag staan nieuwe gesprekken gepland met de oppositie.

© Novum 2013
crisis
bezuinigen
lage inkomens
armen
diederik samsom
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?