Nederlanders zien crisis steeds dichterbij komen

economie
6
28 jun '13
De gevolgen van de crisis komen steeds dichterbij.

Van de Nederlanders zag 62 procent in het tweede kwartaal van dit jaar de gevolgen ervan in de directe omgeving. In 2009 was dit nog 41 procent. Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Meer mensen zien in hun omgeving werklozen. Sommigen verliezen zelf hun baan. Van de ondervraagden zegt 43 procent dat zijn pensioen in waarde is gedaald. Ook hebben veel mensen het gevoel dat het inkomen daalt, terwijl de kosten maar stijgen. Vooral de stijgende zorgkosten baren mensen in financieel opzicht zorgen.

Opvallend is verder hoe slecht de Nederlandse economie het doet in de ogen van de ondervraagden. Nog niet eerder gaven zo weinig mensen een voldoende aan de Nederlandse economie. Dit aandeel daalde van 58 procent vorig kwartaal naar 53 procent dit kwartaal. Begin 2008 gaf 81 procent de economie nog een voldoende.

Vergeleken met vorig kwartaal zijn Nederlanders wel iets positiever over de toekomst van de Nederlandse economie. Van de ondervraagden verwacht 46 procent dat de economische situatie niet verder zal verslechteren. Vorig kwartaal was dat nog veertig procent. Ook geeft 82 procent de eigen financiële situatie een voldoende.

Het gebrek aan werkgelegenheid wordt dit kwartaal door 23 procent spontaan genoemd als een van de belangrijkste maatschappelijke problemen. Begin 2008 was dat nog vier procent. Het aandeel mensen dat vindt dat de overheid meer geld moet uittrekken voor werkgelegenheid is gestegen van 65 procent begin 2008 naar 87 procent nu. Werkgelegenheid staat bovenaan de lijst met terreinen waarin Nederlanders meer wil investeren, gevolgd door onderwijs, gezondheidszorg en armoedebestrijding.

Het onderzoek wijst verder uit dat het aandeel Nederlanders dat banken voldoende vertrouwt, is gedaald van 58 procent in het laatste kwartaal van 2008 naar 33 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. In het laatste kwartaal van 2008 was het vertrouwen in banken nog vergelijkbaar met dat in de regering en Tweede Kamer. Bij mensen met een bovenmodaal inkomen is de daling het grootst: in 2008 had nog 63 procent van deze groep vertrouwen in banken, nu is dat 31 procent.

Verder is het aantal voorstanders van het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie gedaald van 45 procent in het eerste kwartaal naar 41 procent in het tweede. Het aandeel tegenstanders steeg van 21 naar 26 procent. De steun voor de EU bereikt daarmee het laagste punt sinds de zomer van 2008.

Ook de steun voor de euro is gedaald. Vorig kwartaal vond 36 procent het goed dat Nederland in tijden van crisis de euro heeft, nu is dat 28 procent. De instemming met de stelling dat EU-bemoeienis met de begrotingen van lidstaten goed is voor onze economie neemt af van 38 procent vorig kwartaal naar 31 procent nu.

© Novum 2013
crisis
scp
bevolking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?