Kerry maakt nieuwe 'vredesronde' Midden-Oosten

buitenland
0
28 jun '13
Kerry tracht Palestina en Israël aan de onderhandeltafel te krijgen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft in de Jordaanse hoofdstad Amman een ontmoeting gehad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het beraad volgde op een gesprek dat Kerry donderdagavond had met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Dat beraad duurde vier uur.

Kerry probeert tijdens zijn vijfde bezoek aan het Midden-Oosten sinds zijn aantreden in februari, het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te brengen. Dat ligt sinds 2008 stil. Zijn overleg met Netanyahu omschreef Kerry als 'productief'. Hij zei te blijven streven naar een tweestatenoplossing waarbij Israël en een Palestijnse staat vredig naast elkaar bestaan.

Abbas noch Netanyahu gaf vooraf te kennen bereid te zijn eerder ingenomen standpunten te wijzigen. Abbas heeft laten weten dat de Palestijnen pas willen gaan praten als Israël stopt met de bouw van nederzettingen in gebieden die in 1967 werden bezet na de Zesdaagse Oorlog. Netanyahu accepteert geen enkele voorwaarde vooraf van de Palestijnen.

Eerder deze maand waarschuwde Kerry in een rede voor een joodse organisatie in Washington voor de eventuele gevolgen van het mislukken van zijn pogingen de beide partijen weer rond de tafel te krijgen. Hij schetste een beeld waarbij de Palestijnse economie in elkaar zakt, politie en leger ontmanteld worden en het gematigde Palestijnse bestuur faalt.

Dat alles kan er volgens Kerry toe leiden dat extremisten zoals Hamas in de Gazastrook en Hezbollah in Zuid-Libanon het ook op de westelijke Jordaanoever voor het zeggen krijgen.

© Novum 2013
kerry
palestina
israël
amman
jordanië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?