Snelle groei Nederlandse jihadgangers stagneert

algemeen
13
1 jul '13
De snelle groei van het aantal jihadreizigers naar Syrië eerder dit jaar lijkt te stagneren.

Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag. De ontwikkeling in Nederland is vergelijkbaar met andere westerse landen, aldus het ministerie. Begin juni was naar schatting sprake van zo'n vijftig tot honderd moslimjongeren uit Nederland die in Syrië waren om aan de kant van radicale terreurorganisaties mee te strijden tegen president Bashar Assad. In maart waren er nog zeker honderd jihadgangers.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft 'substantieel'. Dat betekent dat de kans op een aanslag tegen Nederland reëel is. In maart verhoogde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof het dreigingsniveau al van beperkt naar substantieel vanwege de groei van het aantal jihadgangers.

Een van de belangrijkste redenen om het dreigingsniveau op substantieel te houden, is nog steeds de dreiging die uitgaat van jihadgangers naar Syrië en hun potentiële terugkeer naar Nederland. Het ministerie houdt er rekening mee dat deze reizigers niet alleen 'radicaal' maar ook getraumatiseerd 'en in hoge mate geweldbereid' kunnen terugkeren.

De stagnatie van de groei van de jihadgangers komt mogelijk door tegengeluiden vanuit de bevolking, stelt het ministerie. Diverse moslimgemeenschappen zijn initiatieven gestart om de jihadgang tegen te gaan en 'de publieke verklaringen' tegen de deelname aan de strijd in Syrië hebben volgens het ministerie mogelijk een ontmoedigende werking gehad.

© Novum 2013
jihadreiziger
syrië
arabische lente
nederland
strijders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?