Nederland heeft geen trek in nieuwe missie Afghanistan

algemeen
0
1 jul '13
Nederland bereidt zich niet voor op een nieuwe missie in Afghanistan.

Ook zijn er geen onderhandelingen met Duitsland over een nieuwe trainingsmissie. Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) naar aanleiding van berichtgeving maandag in het AD. De Volkskrant meldde zaterdag dat Nederland met Duitsland praat over het opstarten van een nieuwe missie in Afghanistan. Timmermans erkent dat de geruchten hardnekkig zijn, maar zegt niet te weten waar ze vandaan komen.

"Ik ga erover en ik kan zeggen dat er niets wordt besproken. Niet met Duitsland en niet met de Verenigde Staten. Met niemand." De minister ontkent ook dat zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) onlangs in Berlijn sprak over een mogelijk vervolg van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland in Kunduz.

De Volkskrant schreef zaterdag dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over een nieuwe trainingsmissie samen met de Duitsers, maar dat het gevoelig is voor oplopende internationale druk. Diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen zouden dat aan de krant hebben verklaard. De NAVO heeft begin deze maand al aangegeven te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan.

De terugtrekking van de Nederlandse politietrainers in Kunduz start maandag. Duitsland haalt tegelijkertijd zijn troepen terug uit de Afghaanse provincie. Voor 1 oktober moeten alle Nederlandse politietrainers uit Kunduz zijn vertrokken.

© Novum 2013
nederland
agfhanistan
trainingsmissie
duitsland
kunduz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi