Hoofdkantoor Moslim Broederschap bestormd en geplunderd

buitenland
20
1 jul '13
Betogers hebben maandag het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap in Caïro bestormd en geplunderd.

De demonstranten kwamen het zes verdiepingen tellende gebouw in de Egyptische hoofdstad uit met meubels en archiefkasten. Op de lokale televisie waren beelden te zien van ingeslagen ruiten en ook steeg rook op uit het gebouw. Ook was te zien dat een demonstrant het naambord van de Moslim Broederschap van de muur bij de entree haalde.

Het Broederschap-kantoor werd bestormd nadat in de nacht van zondag op maandag vijf doden waren gevallen toen Morsi-aanhangers het vuur op betogers openden die het gebouw met stenen en brandbommen bekogelden. Elders in het land vielen zondag bij massaal protest tegen Morsi nog eens zeker vijf doden. Vele honderdduizenden Egyptenaren gingen zondag de straat op om het aftreden van de president te eisen.

Zondag was het precies een jaar geleden dat Morsi aantrad. De grootste menigten demonstranten stonden op het Tahrirplein in de hoofdstad - twee jaar geleden het toneel van de opstand tegen Hosni Mubarak - en bij het presidentieel paleis. De aanhang van de president bestaat vooral uit de Moslimbroederschap en andere fundamentalistische moslims. Zijn tegenstanders hebben de steun van liberalen, christenen en gematigde moslims.

De protesten doen ook denken aan de betogingen die Mubarak in 2011 de kop kostten. Ondanks het massale verzet tegen zijn bewind wil Morsi van geen wijken weten. Bij monde van een woordvoerder herhaalde hij nog maar eens zijn aanbod voor een dialoog met de oppositie, iets wat zijn tegenstanders al meermaals hebben afgeslagen.

© Novum 2013
arabische lente
egypte
caïro
moslim broederschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?