Amerikaan bezorgt Vietnamees afgezette arm terug

buitenland
0
1 jul '13
Een Amerikaanse arts is deze week naar Vietnam teruggekeerd om een voormalige Noord-Vietnamese soldaat de beenderen van zijn rechterarm terug te geven.

De toen 27-jarige legerarts Sam Axelrad moest de arm in 1966 bij Nguyen Quang Hung afzetten omdat hij ontstoken was. Axelrad nam de beenderen mee naar de Verenigde Staten toen hij uit Vietnam terugkeerde. De botten lagen tientallen jaren bij hem in een plunjezak in de kast, maar twee jaar geleden begon de uroloog uit Houston zich af te vragen wat er was geworden van de man aan wie ze oorspronkelijk toebehoorden.

Vorige zomer reisde hij naar Vietnam, voor vakantie, maar ook om te proberen Hung op te sporen. Hij vond hem toen niet, maar hij kreeg bij een bezoek aan de oude oorlogsbunker in het Metropole Hotel in Hanoi te maken met een gids die tevens journalist is en zijn verhaal graag aanhoorde. De journalist, Tran Quynh Hoa, schreef later een artikel in een veelgelezen Vietnamese krant, dat werd opgemerkt door de zwager van Hung. Via de journalist kwamen de twee maandag bij elkaar.

Ze ontmoetten elkaar in het bijzijn van hun kinderen en kleinkinderen, en maakten grappen over wie er beter uitzag toen ze nog elkaars vijanden waren. Hung zei verbaasd te zijn dat iemand zijn botten zo lang bewaard heeft, maar blij dat ze met hem in het graf gelegd zullen worden, als de tijd daar is.

"Ik ben erg blij hem weer te zien en dat deel van mijn lichaam na bijna een halve weer terug te hebben", liet Hung maandag telefonisch weten. "Ik ben er trots op dat ik mijn bloed heb vergoten voor de hereniging van mijn land en ik beschouw mijzelf als erg gelukkig vergeleken met mijn landgenoten die zijn gedood of nog steeds vermist worden."

Hung (73) zegt dat hij in oktober 1966 gewond raakte in een gevecht met Amerikaanse soldaten op 75 kilometer van An Khe, het plaatsje in Midden-Vietnam waar hij tegenwoordig woont. Nadat hij via een rivier was ontsnapt en zich drie dagen schuil had gehouden werd hij door een Amerikaanse helikopter naar een veldhospitaal in Phu Cat gebracht.

"Toen ik door de Amerikanen werd opgepakt was ik als een vis op het hakblok", zei Hung vorige week. "Ze hadden mij kunnen vermoorden of sparen." Toen hij bij Axelrad kwam, was zijn rechteronderarm zo paars als een aubergine. Om het leven van zijn patiënt te redden, zag de jonge arts zich genoodzaakt de arm boven de elleboog af te zetten.

Na de ingreep moest Hung acht maanden revalideren. Daarna bleef hij nog een half jaar om de Amerikaanse legerartsen te assisteren. De rest van de oorlog bood hij in zijn woonplaats particuliere medische diensten aan en later zat hij nog tien jaar in het lokale bestuur.

"Hij dacht vast dat wij hem in een of ander krijgsgevangenkamp zouden stoppen. Hij was vast verrast toen wij alleen maar voor hem zorgden", zei Axelrad. Hij was blij te zien dat Hung een bestaan heeft kunnen opbouwen en kinderen en kleinkinderen heeft gekregen.

© Novum 2013
vs
vietnam
sam axelrad
nguyen quang hung
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi