PvdA wil dat Snowden wordt opgevangen in Europa

algemeen
1
3 jul '13
De PvdA-fractie in het Europees Parlement wil dat klokkenluider Edward Snowden opvang krijgt in de EU.

Ook moet er een groot onderzoek komen naar de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA) en moeten onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord worden opgeschort, vindt Europarlementariër Emine Bozkurt. "De VS hebben heel wat uit te leggen als de berichtgeving in de media klopt", stelt Bozkurt. Het afluisteren van burgers op een dergelijke schaal is onacceptabel.

Wij willen een groot, Europees onderzoek zodat alle feiten boven tafel komen." Gedurende dit onderzoek moet Snowden als politiek vluchteling worden opgevangen in Europa, al ligt de beslissing daarover bij lidstaten. "Helaas zijn we er niet van overtuigd dat het voor Snowden op dit moment veilig is om terug te keren naar de VS. En we hebben in Europa duidelijke afspraken gemaakt over mensen voor wie het onveilig is om terug te keren naar hun eigen land."

Ook over de onderlinge relatie tussen de EU en de VS is Bozkurt uitgesproken. "Vrijhandelsakkoorden sluit je af met bevriende naties. Wederzijds vertrouwen is dan wel de minste vereiste. De berichtgeving geeft aanleiding tot een opschorting van de gesprekken, alleen al om uit te zoeken wat er precies klopt en niet klopt."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei dinsdag nog dat wat hem betreft de onderhandelingen niet gestaakt moeten worden, zoals de Franse president François Hollande voorstelde. Timmermans zei het 'volkomen oneens' te zijn met Hollande.

De kans dat Snowden in Nederland asiel krijgt is nihil. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei dinsdag dat hij geen kans maakt op asiel, onder meer omdat zijn aanvraag niet in Nederland is gedaan. Snowden verblijft sinds 23 juni op een luchthaven in Moskou.

© Novum 2013
pvda
europa
edward snowden
eurioa
afluisteren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?