Hoofddoek verboden op sportschool

algemeen
284
3 jul '13
Sportschool Lifecity verbiedt het dragen van iedere vorm van hoofdbedekking tijdens het sporten.

Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, spreekt van discriminatie. In de nieuwe huisregels van de sportschool met vestigingen in Amersfoort, Amsterdam en Baarn worden hygiëne en veiligheid als argument aangevoerd om het dragen van buitenkleding en hoofdbedekking te verbieden.

Voor het College van de Rechten van de Mens is dat geen geldig argument. "Er zijn tegenwoordig speciale sporthoofddoekjes zonder loshangende flappen. Die kunnen nergens in blijven haken en zijn hygiënisch", zegt een woordvoerder. "Zulke hoofddoeken zouden ze wel moeten toestaan."

De regel geldt alleen op het moment dat klanten zich tussen de sporttoestellen bevinden en is niet van toepassing in de kantine. Sportschoolhouder Rolf Leenders wilde niet direct reageren. Het is niet de eerste keer dat een sportschool het dragen van hoofddoekjes verbiedt. In 2011 raakte fitnessketen Fit for Free in opspraak omdat het dragen van hoofddoekjes werd verboden.

Een hoofddoekdraagster die lid wilde worden, diende een klacht in. Justitie oordeelde dat de huisregel discriminerend is. De keten voerde later dat jaar een uitzondering in voor hoofddeksels die worden gedragen op basis van godsdienst.

In 2011 kwam het tot twee klachten over sportscholen die hoofddoekjes verbieden, vorig jaar tot een. Het aantal klachten staat dit jaar nog op nul. Wel diende een 23-jarige studente die in Rotterdam stage wilde lopen bij een sportschool een klacht in omdat ze was geweigerd om haar hoofddoek.

© Novum 2013
sportschool
lifecity
discriminatie
islam
hoofddoek
fit for free
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi