Ultimatum verstreken: Morsi negeert leger

buitenland
7
3 jul '13
Het ultimatum dat het Egyptische leger president Mohammed Morsi heeft gesteld is woensdagmiddag verstreken.

Even voordien herhaalde Morsi dat hij het ultimatum naast zich neerlegt en er niet over denkt af te treden. De Moslimbroeder Morsi riep het leger woensdagmiddag op geen 'partij te kiezen'. De legertop heeft de president tot woensdagmiddag de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen met zijn politieke tegenstanders. Als Morsi niet toegeeft, wordt de grondwet opgeschort, wordt het door conservatieve moslims gedomineerde parlement ontbonden en wordt een interim-regering aangesteld, zo heeft het leger aan de staatspers toevertrouwd.

De president waarschuwde dat zijn verkiezingsmandaat en legitimiteit de enige waarborg is tegen geweld en wanorde. Het is fout om 'partij te kiezen', kapittelde hij het leger. Officieren van het Egyptische leger staan momenteel in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden.

Volgens medewerkers hebben de militairen tot dusver niet ingegrepen. Miljoenen mensen demonstreren al sinds zondag om Morsi's aftreden te eisen

© Novum 2013
egypte
morsi
arabische lente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?