Doden bij botsingen na afzetting Morsi

buitenland
2
4 jul '13
Na het afzetten van Morsi zijn veel schermutselingen ontstaan waarbij doden vielen.

Bij botsingen na de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi door het leger zijn in provinciesteden in Egypte zeker negen mensen om het leven gekomen, melden veiligheidsfunctionarissen. Morsi en twaalf van diens medewerkers zijn volgens een woordvoerder van de Moslim Broederschap onder huisarrest geplaatst. Militairen en pantserwagens namen in Caïro en andere steden posities in om aanhangers en tegenstanders van Morsi uit elkaar te houden.

In Marsa Matrouh schoot de politie zes islamisten dood die het plaatselijke hoofdbureau van de politie onder vuur namen. In de zuidelijke stad Minya sloeg de politie een poging van Morsi-aanhangers om een politiebureau te bestormen af, waarbij drie aanvallers werden gedood. In het nabijgelegen Deir Mawas gebruikte de politie traangas om groepen islamisten te verspreiden die auto's en winkels in brand staken en een kerk met stenen bekogelden. De politie leverde ook slag met gewapende aanhangers van Morsi in Assiut.

Sinds zondag kwamen bij botsingen tussen aanhangers en tegenstanders van Morsi al bijna vijftig mensen om. Morsi is volgens Broederschap-woordvoerder Gehad el-Haddad onder huisarrest geplaatst in een gebouw van de presidentiële garde, waar hij al enige tijd verbleef. Volgens El-Haddad is er een lijst opgesteld van honderden aanhangers van de Broederschap die moeten worden opgepakt, onder wie hij zelf. "Wij weten geen details. Het leger geeft die niet. Dit is een volledige staatsgreep die bovendien bloedig wordt. Ze pakken iedereen op", zei El-Haddad.

De leider van de Moslim Broederschap, Mohammed Badie, en zijn machtige plaatsvervanger Khairat el-Shater hebben een reisverbod gekregen. Badie werd volgens veiligheidsfunctionarissen omsingeld in een toeristencomplex in de kustplaats Marsa Matrouh, bij de grens met Libië. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat Saad el-Katatni, de leider van de politieke arm van de Broederschap, de Vrijheid- en Gerechtigheidspartij, donderdagochtend werd opgepakt, evenals Rashad Bayoumi, een van diens plaatsvervangers.

Na de bekendmaking van het leger ging de televisiezender van de Broederschap op zwart, evenals andere islamistische zenders die werden beschuldigd van opruiing. Verscheidene presentatoren werden opgepakt. Veiligheidstroepen bezetten ook de studio van Al-Jazeera Misr Mubasher, een tak van het Qatarese Al-Jazeera die over het algemeen een pro Morsi-koers voerde.

© Novum 2013
arabische lente
morsi
egypte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi