Marokkanen die willen eten tijdens Ramadan leven weer op

buitenland
432
4 jul '13
De Marokkaanse beweging 'Massayminch' zorgt kort voor het begin van de Ramadan voor controverse.

De beweging waar Marokkanen zich aansluiten wanneer ze vinden dat ze niet mee hoeven te doen aan de Ramadan is weer actief op Facebook om hun boodschap te verkondigen. Zij beweren op hun Facebookpagina dat ze het recht hebben om in het openbaar te eten tijdens de heilige maand. Deze 'individuele vrijheid dient niet gestraft te worden', stellen zij. Hiermee wil de jeugdbeweging protesteren tegen de Marokkaanse wetgeving waarin staat dat het niet meedoen met de Ramadan en het eten in het openbaar strafbaar is.

Massayminch wil naar eigen zeggen 'echte godsdienstvrijheid' afdwingen en een statement maken. De groep kondigde eveneens aan dat er in de maand een video op YouTube verschijnt waarin ze hun ideeën over willen brengen en hun vrijheid van godsdienst claimen. In 2012 dreigde de groep om in het openbaar te protesteren door te doen alsof ze plastic voedsel aten. Hiermee wilden ze artikel 222 van de Marokkaanse Wetboek van Strafrecht ontlopen.

In 2009 organiseerde de Alternatieve Beweging voor Individuele Vrijheden een lunch tijdens de Ramadan. De autoriteiten verhinderden de actie echter.

© Redactie 2013
marokko
ramadan 2013
vasten
masayminch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?