Gereformeerde kinderen krijgen 'stiekem' inenting

algemeen
7
5 jul '13
GGD's in de biblebelt bieden gereformeerde ouders aan hun kinderen na schooltijd thuis in te enten tegen mazelen.

Tientallen kinderen zijn inmiddels op deze manier alsnog ingeënt, zegt arts infectieziektebestrijding bij de GGD Midden-Nederland Frits Woonink vrijdag tegen het AD. Veel ouders zouden schoorvoetend bekennen dat ze over de drempel zijn geholpen omdat de GGD in een brief aanbood langs te komen. Van een kentering zou nog lang geen sprake zijn. "Voorlopig praten we over een paar procent van de reformatorische gemeenschap", zegt de arts.

Bij het huisbezoek biedt de GGD ook gelijk een DKTP-prik aan, waarmee een deel ook instemt. Vanuit de gedachte 'elke gevaccineerde is er een' krijgt de brievenactie een vervolg. De GGD wil nu ook ouders van kinderen op vrije scholen met antroposofisch onderwijs aanschrijven. Het doormaken van kinderziekten geldt bij een antroposofische opvoeding als een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde donderdag dat de afgelopen week 69 nieuwe gevallen van mazelen zijn opgedoken. Sinds begin mei is de ziekte bij 230 mensen vastgesteld, vooral bij kinderen. Het daadwerkelijke aantal ziektegevallen is vermoedelijk veel hoger omdat veel mensen zich niet melden.

Sinds eind mei kampt de biblebelt, een strook van Zeeland tot de Veluwe, met een uitbraak van mazelen. Vorige week besloot het RIVM al dat kinderen in het gebied een extra vaccinatie kunnen krijgen tegen de ziekte.

© Novum 2013
mazelen
christenen
gereformeerden
ggd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?